Zalety winorośli są znane od starożytności. Zawdzięcza je w szczególności antocyjanom, które jesienią zabarwiają jej owoce i liście na kolor bordowoczerwony.
Czerwona winorośl wzmacnia żyły.
Dzięki zawartym w liściach flawonoidom, garbnikom i pigmentom ma niezwykłe właściwości na ścianę żył, zmniejszając ich przepuszczalność, a tym samym ograniczając powstawanie obrzęków. Poprawia również kompresję i skurcz żył, co sprzyja przepływowi krwi z powrotem do serca.
Czerwona winorośl walczy ze starzeniem się.
Obdarzony licznymi walorami antyoksydacyjnymi, pomaga zwalczać wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się, pomaga stabilizować poziom kolagenu, jednocześnie drenując i oczyszczając organizm.
Czerwona winorośl jest dobra dla serca.
Resweratrol zawarty w skórce i pestkach winogron ma stabilizujący wpływ na ciśnienie krwi. Obecne w owocach polifenole zapewniają ochronę układu krążenia i obniżają poziom złego cholesterolu.
Czerwona winorośl chroni oczy.
Łagodzi podrażnienia oczu i chroni przed nadmiernym łzawieniem. Jego działanie w zapobieganiu chorobom zwyrodnieniowym, zwłaszcza zaćmie, jest badane przez naukowców i okazuje się bardzo obiecujące.
Przepis: Sałatka z winogron i quinoa z bazylią.
Dla 4 osób. Opłukać 500g czarnych winogron, 100g quinoa i 1 żółtą paprykę. Smażyć quinoa przez 5 minut na małym ogniu w 1 łyżce oliwy z oliwek, zalać wodą i pozostawić do ugotowania. Winogrona kroimy na pół, a paprykę w kostkę. Wymieszać z 3 łyżkami oliwy, 1 łyżką octu balsamicznego, solą i pieprzem, 10 pokruszonymi migdałami, świeżymi listkami bazylii i ostudzoną quinoa.
Ostrożnie! Suplementy zawierające oligo-proantocyjanidyny, w tym te pozyskiwane z pestek winogron, nie są zalecane dla dzieci, kobiet w ciąży i osób z chorobami wątroby.